Advies

  • Voeten krijgen niet altijd de aandacht die ze nodig hebben. Dit kan voetproblemen (eelt, likdoorns, ingroeiende nagels) geven. Een regelmatige voetbehandeling verbetert eventuele voetproblemen en helpt uw voeten gezond te houden. Als u zich dan ook nog houdt aan onderstaande belangrijke leefregels doet u het maximale voor uw voeten. Als u na lezing nog vragen heeft, neem dan gerust contact met mij op! 

    Was dagelijks de voeten, droog ze goed af, vooral tussen de tenen en daarna inwrijven met een goede voetcreme.. Gebruik geen talgpoeder, die kan korrelig worden en wondjes veroorzaken. Controleer de temperatuur van het water met de elleboog of hand.
  •  
  • Inspecteer dagelijks de voeten op blaren, schrammen, kloofjes en wondjes. Let ook op verkleuringen van de huid.  
  • Gebruik eventueel een föhn of wattenschijfjes, om tussen de tenen te drogen.  
  • Loop niet op blote voeten of op kousenvoeten, ook niet op het strand of thuis of buiten in de tuin. Ga niet met blote voeten in de schoenen, dat kan blaarvorming geven.  
  • Draag kousen en sokken zonder harde randen of stoppen. Zorg ook dat deze niet knellen let bijvoorbeeld ook op kniekousjes en kniebanden.  
  • ●  Als u nieuwe schoenen wilt kopen, koop deze op het eind van de dag, dan zijn de voeten het breedst en het langst.  
  • Draag schoenen met een verende zool en met een schacht van soepel leer. Ze moeten de hiel goed omsluiten en voldoende ruimte geven aan de tenen. Zorg dat er geen stiksels aan de binnenkant zitten. Zorg voor een goed draagcomfort.  
  • Loop niet op schoenen met een hoge hak, niet hoger dan 3 cm.  
  • Controleer de binnenzijde van de schoenen en kijk of er geen spijkertjes, steentjes of andere oneffenheden in zitten. Controleer dit met de handen.  
  • Maak iedere dag een wandeling of fietstocht, maar nooit te lang achtereen. Las op tijd rustpauzes in.  

Loop met kleine passen, met grote passen komt er meer lichaamsgewicht op de voeten.

Blijf niet te lang in een stand staan, slecht voor het been en er kunnen zich spataders vormen. Ga niet met de benen over elkaar zitten. Ook dat kan spataders geven.

Leg uw hielen niet op een bankje, nl. het hielbeen heeft geen vetpolster, de huid is daar heel dun, waardoor eerder wondjes of beschadigingen kunnen ontstaan.

Rook niet en over eet u niet.

●  Gebruik nooit een warmwaterzak, kruik of elektrische deken in bed tijdens het slapen. Gebruik deze alleen om het bed voor te verwarmen.

●  Gebruik nooit likdoornpleisters en snijdt zelf niet in eelt. Likdoornpleisters tasten de huid aan en maken de huid week.

Loop niet op een verwonde voet, zo krijg je ge makkelijk een infectie.

Dek een verwonding af met een steriel gaasje, dat u vast zet met een steriele pleister of en een papieren pleister. Neem als u met vakantie gaat bijvoorbeeld Hansaplast hypoallergenen pleisters, steriele gaasjes, jodium of Betadine,  Titri olie of Sterilon mee. Vergeet ook niet om soda of groene Badedas mee te nemen om voetbaden te nemen bij wondjes, blaren of beschadigingen. Deze voetbaden mogen niet te lang, namelijk. maar 5 minuten duren en het water mag niet warmer zijn dan de lichaamstemperatuur. Let op: jodium of Betadine mag een diabeet nooit gebruiken.

Neem ook uw Diabetisch Paspoort mee, daarin staat wat voor medicijnen u slikt of welke insuline u spuit. Neem ook gegevens mee van medicijnen die u verder nog gebruikt en van artsen waar u onder behandeling bent.

Bij wondjes of beschadigingen, verkleuringen van de huid, uitvalverschijnselen van de voet, een dof gevoel in de voet, moet u dit altijd melden bij de dienstdoende huisarts of diabetisch verpleegkundige of bij uw internist in het ziekenhuis.